Adet Geciktirici İlaçlar

Adet Geciktirici İlaçlar

Sağlıklı her kadın normal şartlar altında ortalama ayda bir kez adet kanaması yaşamaktadır. Adet kanaması; kadın rahminin iç dokusunun (endometrium) hormonların etkisiyle kendisini gebeliğe hazırlaması ve gebelik oluşmadıysa kanama ile dökülmesi olayıdır.

Kadınlar bazen bu adet dönemlerini ertelemek isteyebilmekte ve bunun için de adet kanamasını geciktirecek, erteleyecek ilaçlar kullanmaktadırlar. Bu ilaçlar progesteron içeren, rahim iç dokusunun normal döngüsünü geciktiren, yumurtlamayı ya da genel sağlık durumunu etkilemeyen ilaçlardır.

Ancak adet geciktirici ilaçların kullanım sıklığı, kimlerin bu ilaçları kullanabileceği, ilacın ne zaman alınması gerektiği, yan etkileri, zararları gibi hususlar konusunda bilgi sahibi olmadan, kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışmadan kullanmamak gerekir. 

Kimler adet geciktirici ilaç kullanabilir? 

Adet kanamasını ertelemek için kullanılan ilaçların içeriğinde progesteron hormonu bulunmaktadır. Bu sebeple kadınların çoğunluğu için sorun yaratmayacak ilaçlar oldukları söylenebilir. Ancak özellikle düzenli olarak kadın doğum muayenesinden geçmeyen kadınlarda bilinmeyen hastalıklar olabileceğinden, öncelikle jinekolojik bir muayeneden geçmek, ardından adet geciktirici ilaçlar kullanmak daha doğru olacaktır. Özellikle 40 yaşından büyük kadınların, akciğer ve karaciğer ile ilgili rahatsızlık yaşamış olanların, meme ve rahim kanseri geçiren kadınların adet geciktirici ilaçları kullanmaları önerilmemektedir. 

Adet geciktirici ilaçlar hangi sıklıkla kullanılmalıdır? 

Adet geciktirici ilaçların çok ciddi bir yan etkisi olmamakla beraber, metabolizmanın doğal döngüsünü bozmaktadırlar. Bu sebeple çok sık kullanılması vücut için sorun teşkil edebilmekte, sonrasında adet düzensizliği yaşanabilmektedir.

Adet geciktirici ilaçlar adet kanamasından kaç gün önce alınmalıdır? 

Adet kanamasını ertelemek isteyen kadın, adet döneminden en az 4-5 gün önceden ilacı kullanmaya başlamalıdır. Kaç gün geciktirmek isteniyorsa o süre içinde düzenli olarak ilaç kullanılmalıdır. Kadın kaç gün boyunca adet kanamasının ertelenmesini istiyorsa ilacı kullanır, ilaç bırakıldıktan 1-2 gün sonra kadın adet kanaması genellikle başlamaktadır.

 Adet geciktiricilerin yan etkileri nelerdir? 

Adet geciktirici ilaçların kabızlık, şişkinlik, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet ve sebepsiz gerginlik gibi şiddeti kişiden kişiye değişebilecek yan etkileri bulunmaktadır. Ancak bu yan etkiler geçicidir ve çoğunlukla çok rahatsız edici boyutlarda değildir. Ayrıca adet dönemi geciktiği için bir sonraki kanama da yeni tarihe göre olacağından, yeni döngüyü takip etmek gerekecektir. Bunlarla beraber adet geciktirici hapların direkt olarak kısırlığa sebep olma, yumurtlamayı engelleme gibi olumsuz etkileri söz konusu değildir. 

Adet geciktirici ilaçlarla ilgili doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

  1. Adet geciktirici ilaçların kısır yapabileceği düşünülür. Ancak yılda 2-3 kereden fazla kullanılmadığında bu ilaçların kısırlık yapabileceği ya da gebeliğe engel olabileceğine dair her hangi bir bulgu yoktur.

  2. Adet geciktirici ilaçların yumurtlamayı olumsuz etkilediği düşüncesi yaygındır. Ancak bu ilaçlar sadece rahim iç dokusunu etkilemekte, sık kullanılmadığı sürece yumurtalıklara her hangi bir müdahalesi bulunmamaktadır. Sık kullanıldığından ise yumurtalıklar ve rahim arasında düzenli olarak gerçekleşen hormon dengesinin düzenini bozabilmektedir.

  3. Adet geciktirici ilaçların doğum kontrolüne yardımcı olabildiği düşünüldüğünden, bu sürede ilişkiye girmenin gebeliğe yol açmayacağına inanılır. Ancak adet geciktirici ilaçların sadece adet kanamasını geciktirmeye etkisi olmaktadır. Tek başına kullanıldığında gebeliği önlemesi söz konusu değildir. İlaç kullanım sonrası olan adet gecikmelerinde mutlaka gebelik testi istenmelidir.



Shopping Basket