TÜLİN KAHVECİ-KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
SAĞLIK VE GÜZELLİK PARTNERİNİZ
SAĞLIK VE GÜZELLİK PARTNERİNİZ
Genital siğillerin tedavisinde kullanılan birçok yöntem vardır. Kriyoterapi (dondurma), Koterizasyon (yakma), Radyofrekans, medikal kremler, lazer ve cerrahi yöntemler genital siğilin tedavisinde kullanılmaktadır.
Tedavinin hangi yöntem ile yapılacağı hastanın genital siğillerinin boyutuna ve yaygınlığına göre değişiklik gösterebilir. Büyük ve derin olan siğillerde cerrahi müdahaleye gerek duyulabilir ancak genital siğil tedavisinde en sık kullanılan yöntemler lazer, kriyoterapi ve koterizasyondur. Lazer tedavisinin başlıca seçilme nedenleri arasında siğilin kökünü yakması ve hastanın derisinde herhangi bir iz bırakmaması yer alır. CO2lazer tedavisi ile; lezyonların %90-95’ inde tam iyileşme sağlanır. Çoğu zaman tek seans yeterlidir. Nüks riski %0.5 dir. İz bırakma riski azdır. Koter ile siğil tedavisinde %40 nüks oluyor.
Lazer tedavisinde siğilin üzerine getirilen lazer ışınları sayesinde siğilin tabanı ısınarak kurur ve çevre dokuda herhangi bir hasar meydana gelmez. Lazer yöntemi ile siğil kökü tamamen ortadan kaldırıldığı için hastada küçük yaralar oluşur. Ancak bu yaralar kısa sürede iyileşir.
Tedavi sırasında aç karnına ya da tok karnınıza gelmeniz konusunda bir kısıtlama yoktur. Lazerle genital siğil tedavisinde sanılanın aksine herhangi bir dikiş ya da kesi izi oluşmaz. Bu nedenle güvenle uygulanabilecek en önemli tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul edilir.
Genital siğil tedavisinde yaygın olarak kullanılan lazer yöntemi yüksek başarı oranına sahip bir işlemdir.
Lazerle genital siğil tedavisinin avantajları;
Lazer tedavisinde hastanın cilt dokusunda herhangi bir yara ya da dikiş izi kalmaz.
Genital siğillerin muayenesinin yapıldığı aynı gün içinde lazer tedavisi uygulanabilir. Bu sayede süreç uzamadan kısa süre içinde genital siğiller temizlenebilir.
Lazerle genital siğil tedavisinin süresi oldukça kısadır. Bazı hastalarda siğillerin yaygınlığına göre iki ya da üç seans tedavi uygulanabilir.
Lazer işlemi sonrasında hasta kısa sürede günlük yaşantısına devam eder. İşlemden sonraki aynı gün içinde istediği şekilde yatabilir ve oturabilir.
Şeker, tansiyon gibi hastalığı olan kişilerde herhangi bir risk unsuru olmadan lazer tedavisi uygulanabilir.
Lazer tedavisi sırasında genital siğillerin yerinden koparılması, soyulması ya da kesilmesi gibi cerrahi durumlar söz konusu değildir. Lazer tedavisinde hastanın siğilleri lazer ışınları sayesinde kurutularak dökülür. İşleme başlamadan önce hastanın siğillerinin olduğu bölgeye lokal anestezi uygulanır. Bu nedenle hasta hem tedavi sırasında hem de tedaviden sonra herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
Lazerle genital siğil tedavisi sırasında hastanın siğillerinin olduğu alanda kızarmalar ve kabuklanmalar görülür. Bunlar 2-3 hafta içerisinde tamamen iyileşir. Bu süreçte hastanın kabuklanma yaşanan bölgelerinde iyileşmeden kaynaklı kaşıntı hissi oluşabilir. Ancak bunun dışında işlem sırasında ya da sonrasında hastanın günlük yaşantısını rahatsız edecek herhangi bir ağrı ya da acı hissi görülmez.
Lazer Tedavisi Kalıcı mıdır?
Genital siğiller, HPV kaynaklı oluşan deri lezyonlarıdır. Genital siğillere uygulanan her tedavi yönteminde virüse değil deri lezyonuna yönelik tedavi uygulanır. HPV’nin henüz net bir tedavisi bulunamadığı için kendi kendine vücuttan atılması beklenir. Genital siğiller gerek lazer tedavi gerek diğer tedavi yöntemleri ile tedavi edilse de HPV vücutta yaşamaya devam eder.
HPV vücuttan atılmadığı sürece hastanın vücudunda genital siğiller yeniden oluşabilir. Bu nedenle diğer tedavilerde de olduğu gibi lazer tedavisi kalıcı bir işlem değildir. Yakılan genital siğil tamamen kurur ve aynı yerde yeniden çıkmaz. Ancak HPV’den kaynaklı olarak farklı bölgelerde yeniden genital siğil oluşumları görülebilir. Bazı hastalarda kısa sürede yeniden görülebilirken, bazı hastalarda yıllar sonra ortaya çıkabilir. Ancak HPV çoğunlukla birkaç yıl içinde tamamen vücuttan atılabildiği için yeniden siğil oluşmadığı da görülmüştür.
Op.Dr.Tülin Kahveci