

TÜLİN KAHVECİ-KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
SAĞLIK VE GÜZELLİK PARTNERİNİZ
SAĞLIK VE GÜZELLİK PARTNERİNİZ
Hamileliğin 10. haftasında bebek:
On haftalık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık 3 cm, ağırlığı 4 gram kadardır. Bebeğinizin başı vücudunun yarısı kadardır ve alında beynin gelişmesine izin veren bir şişlik vardır. Onuncu haftada bebek bütün organ sistemleri gelişmiş olduğu için artık embriyo değil fetus olarak adlandırılır ve bu hafta fetal dönemin başlangıcıdır.
10. haftada bebek artık rahim içerisinde amnion sıvısı içinde hareket etmeye başlar ancak anne henüz hareketlerini hissedemez, ultrasonografi ile hareketler görülebilir.
Böbrek, karaciğer, beyin ve akciğer gibi hayati organlar çalışır durumdadır, ancak hamileliğinizin geri kalanında olgunlaşmaya devam edecektir.
El ve ayak eklemleri, diz, dirsek, parmaklar oldukça şekillenmiştir. Henüz bu kadar erken haftada bile bebek eline dokunan bir cismi tutma refleksini edinmiştir. Dış kulak ve üst dudak şekillenmiştir. Çene kemiği gelişmeye başlar.
Bebek nefes alıp verme hareketleri yapar, bunu hava ile değil amnion suyu yutarak yapar ve ilk defa idrar yapmaya başlar. Cilt üzerine ufak tüyler gelişmeye başlar. Bebeğin el ve ayak parmakları bu haftada perdesiz ayrık hale gelir. Tırnaklar gelişmeye başlar. Bebek bu haftada kol ve bacaklarda eklem hareketleri başladığından itme, çekme, tekme gibi hareketler yapar; ancak çok küçük boyutta olduğu için bu hareketleri annenin hissetmesi imkansızdır.
Hamileliğin 10. haftasında anne:
Rahminiz büyümeye devam ediyor, muhtemelen şu anda çok fazla göstermiyorsunuz.
Hamileliğin onuncu haftasında anne adayının bulantı, kusma, iştahsızlık gibi can sıkıcı şikayetleri artık geçmeye başlar, bu nedenle anne adayı düzenli egzersiz ve yürüyüş gibi aktivitelerini yapabilir hale gelir. Bulantı ve kusmaların geçmesi anneyi tersine aşırı yemeye yöneltmemelidir, bu ileriki aylarda aşırı kilo, şeker hastalığı ve iri bebek gibi kötü sonuçlara neden olabilir. 11-14 hafta arasının ikili test zamanı olduğunu unutmamalısınız ve bu konuda doktorunuzla konuşarak karar vermelisiniz. Annenin göğüs uçlarında koyulaşma, renk değişikliği ve irileşme gibi belirtiler normaldir.
Babalar için;
Annenin yürüyüşüne eşlik ederek sürece ortak olabilirsiniz.
Op.Dr.Tülin Kahveci