TÜLİN KAHVECİ-KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
SAĞLIK VE GÜZELLİK PARTNERİNİZ
SAĞLIK VE GÜZELLİK PARTNERİNİZ
Vulva beyazlatma işlemleri zamanla koyulaşan, esmerleşen vulvanın koyuluğu gidermek için yapılan tedavileri içerir. Tıbbi olarak renk açıcı yani “hiperpigmentasyon” tedavileri olarak geçmektedir ve vücudun farklı bölgelerinde de uygulanabilmektedir.
Genital bölge zaman içerisinde hormonal değişimler veya yaşa bağlı olarak kararabiliyor. Bu kararmaya neden oluşturan hormon ise östrojendir. Vulva adlı bölge, estrojen bakımından zengin olduğundan zamanla renginde koyulaşma görülebilir.
Genital bölge esmerleşmesindeki en büyük etken bu dokudaki östrojen hormonu yoğunluğudur. Östrojen hormonu, güneş ışığı etkisiyle genital alanda renk koyulaşmasını sağlayan ‘melanosit’ hücrelerini harekete geçirmekte, melanosit (renk pigmenti) hücreleri de ‘melanin’ salgılayarak genital alanda renk koyulaşmasına neden olmaktadır. Her ne kadar genital alan üstü tüyle ve giysilerle kaplı olsa da, güneşin ultraviyole ışınlarının bu bölgeye ulaşması son derece kolaydır.
Diğer taraftan gebelik ve doğum kontrol hapları da kadınlarda artmış östrojen hormonu sayesinde genital alanda esmerleşme, renk koyulaşmasına neden olabilir. Hamilelik nedeniyle kadınlar östrojen hormonunu daha fazla salgılarlar ve bu durum da bölgede renk koyulaşmasının en büyük nedeni olarak görülür. Hamilelik döneminden sonraki zamanlarda bu koyulaşma geçmez ve kalıcı bir hale gelir.
İlerleyen yaş da genital bölgede esmerleşme nedenidir.
Genital bölge epilasyonu da genital alanda renk koyulaşması yapılabilir.
Kullanılan bazı hormon ilaçları, devamlı sentetik iç çamaşırı giyilmesi, sigara kullanımı, günlük ped kullanımı, kötü genital hijyen, dar kıyafet giyilmesi, bu bölgeye sürülen bazı ilaçlar, tüy dökücü kremler, cilt PH dengesini bozan temizleyiciler, kremler ve deodarantlar , kimyasal maruziyeti bu bölgeye yapılan bazı cerrahi işlemler ve ailesel yatkınlık da genital bölge koyulaşmasındaki diğer sebepler arasındadır.
Bazı hastalıklar da genital alanın renk koyulaşmasına neden olabilmektedir. Bunlar:
Polikistik over sendromu,
İnsülin direnci,
Obesite (Şişmanlık),
Cushing sendromu,
Tiroid hastalıkları,
Addison hastalığı,
Adrenal bezde hormon salgılayan tümörler.
Renk açıcı tedavilere başlamadan önce renkte koyulaşmanın herhangi bir hastalık bulgusu olmadığından emin olunmalıdır.
Genital Bölge Renk Koyulaşmasının Ne Tür Zararı Vardır?
Bu durumun fiziksel olarak herhangi bir zararı yoktur. Psikolojik rahatsızlıklar ve estetik görünüm kaygıları dışında hiçbir sıkıntı oluşmamaktadır.Bu ameliyatı tercih eden kadınlardaki en büyük neden estetik kaygılardır.
Lazer teknolojisi ile vulvar renk açma tedavileri özellikle son yıllarda önemli gelişmeler göstermektedir.
Lazer, termal etkisi ile deriyi ısıtıp yeni kolajen sentezini arttırır ve ciltte soyulma (eksfolyasyon) yapar. Böylelikle renkte % 40 oranında açılma sağlanır. İşlem tek seans uygulama şeklinde, bölgesel anestezi ile 5 dakika gibi kısa bir sürede yapılır. İşlem sonrası herhangi bir kısıtlama olmaksızın normal hayata devam edilir.
Lazerle vajina beyazlatma sonrası ciddi bir yan etki izlenmemiştir. Hafif düzeyde bölgesel kızarıklık, batma, yanma gibi şikayetler görülebilir. İşlem sonrası birkaç gün içinde renk önce koyulaşır ve sonrasında deri soyulmaya başlar. Cinsel hayat ile ilgili herhangi bir yasaklama yoktur.
Lazerle vajina beyazlatma işlemleri güvenli ve tecrübeli ellerde yapılmadığı taktirde deride yanıklar oluşabilir. Doz ayarlaması iyi yapılmaz ise istenen sonuçlar da alınamamaktadır. Bu nedenle lazer yapılacak merkezin seçimi önemlidir.
Vulvanın dış etmenlere ve hormonlara duyarlı yapısından dolayı beyazlatma işlemleri sonrası yeniden kararma olabilmektedir. İşlem sonrasında bakımın özenli bir şekilde uygulanması yeniden koyulaşmayı geciktirecektir. Sağlıklı beslenme, spor yapma, pamuklu iç çamaşırı kullanımı, kimyasal ağırlıklı ürünlerden uzak durma alınabilecek önlemler arasındadır.
Op.Dr.Tülin Kahveci