Randevu ve Danışma Telefonumuz

0544 853 45 67

ON ÜÇÜNCÜ HAFTADA HAMİLELİK

Hamileliğin 13. haftasında bebek:
13. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık olarak 7 -9,5 cm, ağırlığı 25-35 gram kadardır.
Bu haftaya kadar, bebeğinizin başı vücudunun en büyük parçasıydı, ama bu değişmeye başlıyor. Bebeğinizin başı şimdi vücudunun sadece 1 / 3’ü. 
Bebeğin gözleri daha önce birbirinden uzakken bu haftada birbirine yaklaşmaya başlar, kulaklar normal yerlerine doğru ilerler ve bebeğin yüzü normal insan yüzüne benzemeye başlar. Bebeğin ses telleri oluşmaya başlar. Bu haftada bebeğe yakından bakılabilse cinsiyeti dış genital organlarına bakarak söylenebilecek kadar gelişmiştir. Bu haftada bebeğin karaciğerinden safra sıvısı salgılanabilir, pankreas bezinden insülin üretimi başlamıştır. Bebeğin damaklarının altında 20 adet dişi oluşmuştur.
Böbrek ve idrar yolu tamamen fonksiyoneldir, bu da bebeğinizin amniotik sıvısının oluşmasını sağlar. Bebek içerisinde bulunduğu amnion sıvısını yutar ve tekrar idrar olarak çıkartır, idrar da amnion sıvısına karışır.
Bebek rahim içerisinde tekme atma, kafasını salmama ve yutma gibi hareketler yapar ancak anne henüz hareketleri hissedemez.
Hamileliğin 13. haftasında anne:
Hamileliğin on üçüncü haftasında anne adayı artık ilk üç ayı geride bıraktığı için kendini daha güvende hisseder çünkü ilk üç ay bittikten sonra kanama ve düşük gibi tehlikeler tam olarak geçmezse bile oldukça azalır. Bulantılar azalmış ancak mide ekşimeleri başlamış olabilir. Bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz. Bu haftadan itibaren 16-20 haftalık süreç gebeliğin en rahat dönemidir.

Göğüslerinizde de bazı belirgin değişiklikler fark edebilirsiniz. Artık, göğüsleriniz daha büyük hale gelebilir ve süt üretimine hazırlanırken meme kanallarının neden olduğu topaklı veya yumru olabilir. Göğsünüzde derinin altında doğru görünen damarlar da fark etmiş olabilirsiniz. Ek olarak, ikinci trimesterde kolostrum oluşmaya başlar; Bu, anne sütünün ilk aşamasıdır ve masaj sırasında meme ucundan gelebilir.

Henüz hamile kıyafetleri giymeye başlamamış olabilirsiniz, ancak büyük olasılıkla sıkı oturan kıyafetleri daha rahat kıyafetler ile değiştirmeniz gerekebilecektir. Kilo alımınıza bağlı olarak cildinizde çatlaklar gelişebilir. Çatlaklar karnınızın ve / veya memelerinizin üzerinden pembemsi veya kırmızımsı çizgiler şeklinde görünür. Daha yavaş bir oranda kilo almak, su içmek çatlak izlerinin ortaya çıkma olasılığını azaltabilir. İsterseniz krem de kullananabilirsiniz.

İlk üç ay bittiği için anne adayı saç boyatmak, egzersiz yapmak, yürümek, yüzmek, cinsel ilişki gibi konularda eskisine göre daha rahat davranabilmektedir.

Ancak, şu durumlarda cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır:

  • Erken doğum riski veya öyküsü

  • Düşük öyküsü

  • Su gelmesi

  • Açıklanamayan vajinal kanama veya akıntı 

  • Plasentanın aşağı yerleşmesi veya rahim ağzını kapatması

  • Yetersiz bir serviksin var olması ya da serviksin dilate olması

  • Siz ya da eşinizin cinsel yolla bulaşan bir hastalığınızın olması



Bebek hareketleri henüz hissedilemez, bebeğin tekmelemesi sanılanlar aslında annenin barsak hareketleridir.

Babalar için;

Aracınıza yakıt alma işini üstlenebilirsiniz. Benzin istasyonlarındaki kokulara karşı gebeler hassas olabilir.

Shopping Basket